Velkommen til ‘New York for begyndere’. Det her er en rejsebeskrivelse fra sidste uge, da min 14-årige Oskar for første gang oplevede det store æble, sammen med mig selvfølgelig. Selv har jeg besøgt byen der aldrig sover (godt det ikke er ligeså uholdbart for en by som for mennesker – at ikke sove!) 3-4 gange før, har set de fleste top experiences én eller flere gange og har lært byen at kende ved at vandre endeløst op og ned ad de nummererede gader og avenues der kendetegner Manhatten.

Oskar havde på forhånd nogle sights han gerne ville se – altså næst EFTER den hypede butik Supreme i Soho, der får nye varer hver torsdag, og hvor der derfor særligt på og lige efter den dag er lange køer udenfor butikken – og store bodyguards, erfarede vi. Derudover glædede han sig til at købe fede sneakers. Så med google maps på telefonen (smart!) tog vi på den vilde sneakers-crawl med indlagte sightseeing stops undervejs.

OSKARS nybegynder New York liste:

 • Frihedsgudinden
 • Central Park
 • Times Square
 • Trump Tower (!)
 • MOMA, Museum Of Modern Art
 • ALLE sneakers butikker på hele Manhattan (skjult punkt)

MINE tilføjelser af steder og områder:

 • High line
 • Ground Zero og One World Trade Center
 • Empire State Building
 • Rockefeller Center
 • Meyers Great Northern Food Hall på Grand Central Terminal
 • Brooklyn (bridge) og Williamsburg (bridge)
 • Little Italy og China Town

Det blev den dejligste jomfru-rejse! Min ellers ikke altid så meddelsomme (men søde) teenager, snakkede non-stop – eller fløjtede – på hele turen rundt og rundt, af bare excitement over at være der. New York ER virkelig en skøn by og det var fantastisk at (gen-)opleve det hele gennem Oskars øjne!

At bo i New York

Vi boede privat i bydelen Brooklyn sydøst for Manhattan, hvilket for mig var en dejlig mulighed for at lære den hyggelige bydel, med det hypede område ’Williamsburg’ bedre at kende. Men vi skulle transportere os over på Manhattan hver dag for at komme igennem Oskars liste – og som han sagde, ville det havde været bedre for ham at bo der. Jeg foreslår airbnb, hoteller er dyre på Manhattan.

At bevæge sig rundt i New York

Det er super nemt at tage metro i New York. Metrokort kan købes og fyldes op igen og igen på alle stationer, det koster 2,75$ pr tur og man kan køre flere på samme kort. Det er svært at få overblik over de mange linjer og metrostationer. Jeg så forgæves efter et oversigtskort over NYC metro, og ville derfor gerne have printet et ud hjemme fra. Men med Google maps over NY på telefonen kommer man langt, og det var helt tilstrækkeligt i vores tilfælde.

En af dagene lejede vi to blå New York Citibikes og kørte over Williamsburg bridge til Manhattan. Super nemt, særligt med app’en ’WABA NYC’ hvor man kan se samtlige docking points, antal frie cykler / tomme docks der er ved hvert point, dets placering på kortet og afstand der til målt i antal minutter (i skrivende stund ved jeg nu at der er 77.474 minutter fra KBH V til cykel docking på Madison Avenue / East 56 street på Manhattan). Man kan betale med kort (også visa) i automaten, hvor man får en kode som man kan låse en cykel op med i et døgn eller 3. Dvs. man kan sagtens docke cyklen et sted, og tage en ny ved at bruge samme kode et andet sted efterfølgende. Smart!

Det eneste ’but’ ved at transportere sig med citibikes (der hovedsaligt er lavet for newyorkere – ikke turister), er at det er lidt døds farligt at cykle på Manhattan. I hvert fald de fleste steder. Det ville nok være en god idé at sætte sig ind i hvilke gader der har bike lanes, gadernes ensretning etc. inden man skal ud at cykle. Men vi nåede i hvert fald at lære – på den hårde måde – at man ikke bør cykle i Downtown og at Broadway (den eneste gade der kører på skrå af alle de snorlige gader og avenues i mid- og uptown) trods alt er rimelig cykelvenlig.

Endelig er der også de ikoniske og utallige gule taxaer, der er rimelig trashede men billige ift. danske taxaer. Og så fungerer Uber selvfølgelig staidigvæk upåklageligt i NY med samme app, højt service niveau og præcision.

Den transportform vi benyttede mest, og som jeg vil anbefale alle – var dog at gå! Og gå og gå og gå og gå! Der sker så meget hele tiden i New York; lydene, lugtene, menneskerne over det hele, trafikken og bygningerne der tårner sig op og scenarierne der skifter konstant – så det eneste der er langsomt nok til at man kan få det hele med er at gå! Derfor; medbring gode sko! Eller, som Oskar gjorde; køb flere gode sko. Et par er ikke nok (erfarede jeg; selv de bedste sko nager efter en hel dag med mange km). Og det er SÅ nemt at finde rundt på Manhattan pga. vejnummersystemet. Man kan sagtens gå fra den ene ende til den anden på en dag. Men for at undgå at gå de der 27 km som vi kom til at gå den første dag (seriously, det siger mit applewatch), vil det være en god idé at planlægge lidt og tage de seværdigheder der ligger i samme område på samme dag – frem for at ræse rundt, frem og tilbage, som vi gjorde.

Lower Manhattan – Financial District, Soho, Chinatown og Little Italy

Ground Zero. Den får med alle tangenter på næsten færdigbyggede Ground Zero, men det er fint og tankevækkende og meget værdigt og skal ses. De to dobbelt bassiner, hvor vandet risler ned for at ende i et hul uden bund – Eller det er den fornemmelse man får, da man ikke kan se bunden på det inderste bassin fra kanten af det yderste, og hullet virker derfor uendeligt. Alle navnene på de døde fra 9-11 attentatet er indgraveret i kanten på bassinerne og enkelte steder har efterkommere sat en hvid rose i navnet på deres kære – det behøver man ikke at være særlig hormonel eller sensitiv for at kunne mærke. Mellem de to bassiner står Survivors tree, som er et lille men fuldvoksent træ der mærkeligt nok stadig stod efter at de to tårne var styrtet ned omkring det, og efterfølgende blev gravet op, bevaret og plantet her for at symbolisere de overlevende. Rundt om det tårner de forskellige world trade bygninger sig op med det største, One World Trade Center der ender i en spids og kan ses på lang afstand over hele nedre Manhattan.

Little Italy og Chinatown. Little Italy er et hyggeligt men lille område, med utallige gode og lækkert indrettede restauranter. Virkelig stemningsfuldt. Godt sted at gå ud at spise – her vil jeg anbefale den ikke-italienske ’the butchers daughter’, der selvom den er vegetarisk, bestemt er et besøg værd også for kødelskere. Chinatown grænser op til Little Italy, men er noget større. Der er farverigt, med menneskemylder og boder på gaden, præcis som man oplever det i Kina og i Columbus park og det nederste af Sarah D Rosevelt park ser man kinesiske new yorkere træne alt fra løb og styrketræning til tai-chi og standard dans. Meget pludselig meget kinesisk New York!

Soho. Eller ’South of Houston’ som det står for, hvor Houston er en større gade der løber fra øst til vest over Soho og Lower East side, er et super fedt sted at ose rundt og shoppe, spise og mærke New York. Her har gaderne endnu ikke fået numre, men hedder sådan noget som Prince street, Spring street og Grand street. Gå evt en tur op og ned af Broadway i Soho (gaden strækker sig helt op i den nordlige del af Manhattan), og gå på oplevelse ind ad sidegaderne. Dean & Deluca er en luksuriøs delicatesse forretning og take away sted, hvor man kan få ALT der er lækkert – meget flot og indbydende butik. Ligger på hjørnet af Broadway og Prince – og har nogle filialer på 56th street og 40th street, mest ’bare’ spisesteder. Det er også i Soho at hypede Supreme ligger, på Lafayette grænsende til Prince street. På en anden gade på Broadway, Howard street, ligger sneakers butikken for samlere, ’Stadium goods’ der er en ’retail and consignment store’ for sneakers. Her kan man få udgåede modeller til overpris – og alle er pakket fint ind i folie, så hele beholdningen skinner på hylderne. Oskar var in heaven (men købte ikke noget).

Brooklyn bridge og Williamsburg Bridge, hvoraf Brooklyn nok er den mest kendte, og vist bl.a. i Sex and the City. Lige ved siden af ligger Manhattan bridge, som jeg ikke kan huske om man også kan gå over, men ihvertfald er Brooklyn bridge en oplevelse at gå eller cykle over. Eller se over på fra et hyggeligt sted ud mod vandet, som f.eks. området Dumbo i Brooklyn, hvor barer og caféer ligger tæt. Williamsburg bridge ligger lidt længere oppe og forbinder det hyggelige Williamsburg område i Brooklyn med Manhattan – den cyklede vi over på vores blå ‘citibikes’ – den mest ufarlige del af cykeloplevelsen. Alle broer er fine med markante stål skeletter, og ligner noget fra en anden tid… som de reelt er. Eller man kan vælge at se dem fra vandet, ved at sejle under dem på en af de mange ture op ad enten East river eller Hudson river – eller evt. på den et par timer lange tur rundt om hele Manhattan. Smuk tur! Både for skyline og for bro-kig for sådan en bro-fetichist som mig.

Frihedsgudinden. For Oskar var det en af de vigtigste ting at se den grønne dame. Man kan enten sejle helt ud til Ellis island og gå ombord i hende, eller blot vælge at tage en times tur i sejlbåd rundt om men stadig tæt på damen. Pga tidspres valgte vi det sidste og gik derfor helt ned til havnen hvor vi kunne se over på hende – og på en masse rødklædte mænd der solgte billetter til turen over. Nemt og dyrt. 35$ pr billet for en times tur, men vi fik at vide at færgen gik lige om 10-15 min så det passede præcis i vores program. Men så gik der lige en hel halv time før der kom en bus som åbenbart skulle køre os ned til færgen. ’Jamn, kunne vi ikke bare gå’? – nej, det kunne vi ikke, for først efter endnu en halv times venten, nu indenfor i bussen, kørte den os på en 20 minutters lang tur over på den modsatte side af Manhattan – altså længere væk fra gudinden. Her blev vi sat af, idet vi fik at vide at færgen ville gå efter endnu en halv time, vi skulle bare lige gå det sidste stykke hen til færgelejet (pier nr. et eller andet). Der gav vi op, og fordømte alle rødklædte løgnhalse af uautoriserede billetsælgere. I stedet for at bruge en time på at se gudinden, havde vi brugt halvanden time på at vente på og i busser og kunne se frem til endnu mere venten først på færgen, og derefter når vi skulle med bussen tilbage igen. Det tætteste vi kom på frihedsgudinden denne gang, var altså printet på en kaffekop. Og mit råd her efterfølgende er; undersøg lige lidt mere grundigt hvilken tur i køber billetter til – og køb dem i det autoriserede kontor nede på kajen Downtown Manhattan – ikke af tilfældige rødklædte gutter der støver jer (og andre forvirrede turister) op…

Midtown – Chelsea, Garment District og Greenwich Village

High Line. Kort fortalt er High Line en ret ny urban grøn park anlagt på et gammelt togbanespor der kører langs vest siden af Manhattan fra 12th (Gansevoort street) til 34th street. Enkelte dele af High Line forventes først færdig i 2018, men man kan gå hele stykket. Der er flere op- og ned-gange på ruten, så det er bare med at stige ombord og nyde synet over byen til den ene side og Hudson River til den anden – og alle de kreative værker; gavl malerier, lounge stole, skulpturer, sidde-områder så man bag store glasvinduer, kan nyde synet af livet i byen som en slags levende udstilling, og selvfølgelig alt det grønne blandt de jernbanespor der stadig løber. En virkelig dejlig oplevelse af gå på High line. Vi tog et pit-stop på 17th street hvor Oskar spottede en Commes de Garcon butik, men steg på igen efterfølgende.

Empire State Building. Det er vigtigt at komme tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen, hvis man skal undgå de enorme køer til at komme op og ned med elevatoren til enten 86th eller lidt længere op i spidsen. Det koster 35$ per person til 86th, som er rigeligt – særligt ift de 20$ ekstra det koster at købe den ekstra højde på. Udsigten er under alle omstændigheder helt fantastisk! Både i dagslys og om aftenen med byens tændte lys, og hvor man stadig tydeligt kan se de lige gader, Broadway der går på skrå, det store antal gule taxaer og de forskellige genkendelige broer og tårne – selvfølgelig også One World Trade Center, selvom det står helt nede i downtown.

Greenwich Village. Et hyggeligt lokalt-agtigt område med lave rækkehuse og små butikker. Det er her på den lange Bleecker street at den første Magnolia Bakery ligger, som Carrie fra Sex and the City købte hypede cupcakes i. Magnolia bBakery ligger nu også oppe ved Rockefeller upper east side og lidt længere oppe på Columbus drive på vest siden af Central Park – og laver stadig forrygende kager (drop cupcakes’ne og vælg en af de andre i stedet).

God shopping i og omkring Macys – et desginer mærke mall på 34th gade – bl.a. et par Footlocker stores man kan pubcrawle imellem og en stor Sephora – neglelak er uhyre billigt i New York, en oplysning Oskar desværre var helt indifferent overfor.

East/West Midtown, Upper East/West side

Times square. Den mest New Yorkske stemning man kan forestille sig finder man her, hvor der er lysreklamer og mennesker over alt og i alle dimensioner. Det ville ikke undre nogen, hvis der også svævede biler i usynlige vejnet i luften og mennesker vandrede problemfrit lodret op af mure – som i enhver science fiction movie med respekt for sig selv. Larmen og lydene og lyset gør det vidunderligt at opleve hvis man er i humør til sådan en intens indsprøjtning New York – og rent forfærdelig hvis man er stresset, har travlt eller er uvenner med nogen (been there, done that – en dag teenageren var gået sukkerkold). Uanset hvad SKAL pladsen opleves! Kan endda ses fra Empire state – som lysglimt fra de høje levende lysreklamer og ekstra mylder. Her ligger også både Footlocker, Sephora, Levis store og en ret ekstrem Disney store. Men det kan være en udfordring fysisk at bevæge sig gennem mylderet efterfølgende hvis man har for mange shoppingbags med sig, så take care.

Rockefeller og Trump tower. Det er meget New Yorksk at gå op ad 6th Avenue der krydser gaderne i 45-55th. Her ligger Rockefeller Center, Trump Tower (et af dem), Radio City Music Hall – og en masse andre business-agtige bygninger. I dagtimerne vælter det rundt med suits og gule taxaer, og omkring noon er der lange køer foran de forskellige små food-stalls med pølser og alt muligt hurtigt take away (jeg ikke har testet noget af). Hele scenariet er noget man synes man har set i en eller flere film. Rockefeller Center ligger mellem 50th og 47th gade, med den ikoniske skøjtebane ’The Rink’ i midten. Det koster ’kun’ 25$ for en times skøjtesession der + 12$ for leje af skøjter (!). For øvrigt ligger Magnolia Bakeri lige ved Radio City Hall, og MOMA i 53th street. Prøv også en af Rooftop barerne i området – det gør Oskar og jeg når han bliver lidt ældre.

Central Park. En af de bedst kendte grønne arealer i verden, spreder sig over ca 3,4 km2 af øvre Manhattan – og det er stort. Selv er jeg aldrig nået længere op end ca. Halvvejs. I bunden af central Park ligger en kendt skøjtebane, hvor der spilles musik og man kan købe pølser – også noget man har set på film. Derudover indeholder parken både store grønne plæner, store klippestykker, asfalterede alléer med elmetræer, en større sø og et anlæg med åer og broer. Der er selvfølgelig også et par restauranter i parken, en Zoologisk have – og et mindesmærke for John Lennon samt for de afdøde New Yorkere hvis kære har ’købt en bænk’ – dvs. fået lavet en indgravering i en af de public benches. For mig er det mest specielle ved parken helt basalt, at man kan stå midt i en storby og høre fuglesang og se store vidder – mens skyskraberne tårner sig op for enden af parken. Næste gang vil jeg leje blå citibikes og køre rundt i Central Park, så jeg kan se det hele – eller tage en løbetur der og nyde vejret og blandingen af storby og natur.

MOMA og Guggenheim. Skal man se museer mens man er i NY, er MOMA (Museum Of Modern Art) på 56th street og Guggenheim helt oppe ved Central Park på 88th street nogle afmine yndlings. Man bør sætte flere timer af til besøg af hvert museum, og kan sagtens tage frokosten i MOMA’s restaurant der er virkelig god. Andre taler for resten om Metropolitan Museum of Modern Art, som også Lonely planet nævner som en af de vigtigste og allerbedste experiences i NY.

Meyers ved Grand Central. Når man som jeg bruger Meyers Deli på Gammel Kongevej på FRB som min egen dagligstue – nogle gange flere gange om ugen – er det ekstra sjovt at se hans imponerende Great Nordic Food Hall i New York. Interiøret er let genkendeligt fra andre af Meyers restauranter i KBH, og også maden kender man. Så det er ikke for den det giver mening at slå et smut forbi. Food Hall’en er i øvrigt velbesøgt, og man bliver lidt nationalistisk danskerstolt ved at opleve det lille, og alligevel store stykke DK midt i verdens hovedstad. Han har gjort det godt!

’What to buy’-tips:

 • Sneakers; Adidas store på Houston street/Broadway, Stadium Goods på Howard street/Broadway, Den seje sneakers og tøj store, KITH med sneakers i loftet på Bleecker street/Broadway. Samtlige Footlocker stores der findes over hele Manhattan, men særligt den store på 34th street overfor Macys
 • Kluns; sidste års kollektioner til voldsomt nedsatte priser fås i 21st Century department store – i Downtown Manhattan Dey street og uptown på 66th street/Broadway, samt på Brooklyn. Et besøg værd hvis man er tålmodig. Ellers er Soho bedste område for rimelig shopping, og selvfølgelig 5th og Madison Avenue uptown.
 • Oplevelser: Køb billetter til en Ishockey kamp med det lokale team ’New York Islanders’ eller endnu bedre, en basket kamp hvor enten ’New York Knicks’ eller ’Brooklyn Nets’ spiller. Fantastisk stemning, og sjovt at opleve at modsat i Europa, kan tilhængerne fra to konkurrerende teams godt sidde mixet rundt mellem hinanden under kampen – det er på banen opgøret sker, ikke blandt publikum.

Lessons learned

 • Husk gode sko, bedste måde at se New York på er at gå og gå og gå… uanset hvad kommer man til det alligevel.
 • Aldrig bruge mave kapacitet på dårlige eller bare rimelige spisesteder. Lige rundt om hjørnet ligger der sikkert et helt suverænt sted, så kig lige en ekstra gang – eller slå det op på google maps og se ratings på stederne lige hvor du befinder dig.
 • Man når ALDRIG, ALLE sine bullet points – og det er ok, de er der nok stadig næste gang. For efter første besøg i New York ved man at der er nød til at være en næste gang.. og en næste gang og en næste…

Husk at se min instagram for flere billeder fra New York!