Plante-Mic, eller Michael, er min mand. Og eftersom vi har været gift i 17 år, har jeg holdt jul med ham i lige så mange eller endnu flere. Men i år er det første gang han er med som Plante-Mic, det øgenavn vi har givet ham efter at han er begyndt på en næsten ren plantebaseret kost. Og nu ikke så meget mere om jul i denne her blog-post, men en masse mere om planter og konsekvenser af planter.

Da jeg for et par måneder siden skrev ’Første, eneste og sidste blogpost om mad og madopskrifter’ lovede jeg helt oppe i titlen, at det ville være både første og sidste indlæg omhandlende mad, fordi jeg simpelthen ikke går op i eller forstår madopskrifter (en hønen eller ægget situation). Men dengang vidste jeg ikke hvad der ville overgå mig senere, så her kommer lidt mere mad på skrift.

Michaels motivation for at omlægge sin kost, kom efter at hans far og min svigerfar Ole, efter ca 10 år med diagnosen Alzheimers døde af sin sygdom i oktober i år. Det er en både tragisk og på en måde også fin historie for sig, som jeg ikke vil komme mere ind på her. Kun fortælle at Mic ikke tøvede ret længe, da han undersøgte og fandt ud af, at der foreligger en hel del evidensbaseret viden om at en ren plantebaseret kost markant nedsætter risikoen for diverse livstruende sygdomme som kræft og netop Alzheimers (læs selv mere om det i denne her bog eller her på facebook ). Fra den ene dag til den anden blev han den vi nu kalder Plante-Mic. Han understreger altid selv at han IKKE er veganer, for de spiser også pre-fabrikeret mad og går ikke op i mængderne af salte, tilsætningsstoffer og E-numre.

Helt praktisk er der sket følgende markante ændringer i vores liv:

  • Plante-Mic shopper amok i underlige hidtil ukendte bønner, spirer, grøntsager og salater
  • Vi har måttet investere i et kæmpe stort, grimt, amerikaner køleskab for at få pads til alle ovenstående
  • Plante-Mic bruger nu mellem en hel time og to timer på at lave aftensmad næsten hver dag
  • Aftensmaden består af 4-6 forskellige farvestrålende retter, der er en blanding af noget Plante-Mic selv finder på og noget han finder opskrifter på (…det sidste er sjovt nok bedst)
  • Alt mad vi får serveret mangler salt, altid!
  • Mic har siden han blev Plante-Mic tabt sig mindst 10 kg

En sjælden og lille omgang bacon

Der er sikkert sket mere, men det er nu blevet hverdag. Mine to yngste brokker sig en gang i mellem og savner særligt bacon i deres liv, og æg. Men min teenager tager det ret coolt og nyder grøntsagsretterne. Og jeg selv?! Jeg er GLAD!

Som sovs-og-kartofler-barn, der aldrig har kunnet lide at hverken røre ved eller skære i – og da slet ikke spise råt kød eller røde bøffer, er det luksus pludselig at få serveret et helt udvalg af mad hver aften! Jeg har i store dele af mit liv været vegetar. Aldrig pga. en politisk overbevisning, men udelukkende fordi det har været nemmere ikke at skulle forklare min kræsenhed men bare kunne sige ordet ’vegetar’ og blive taget – nognelunde – seriøst med det samme. Den brugte jeg f.eks. da jeg arbejdede som tjener på Jensens Bøfhus og – hvis ikke jeg havde brugt ’vegetar’ finten – var blevet tvunget til at smage på alle bøfhusets bøffer (for at kunne vejlede kunderne, fik jeg forklaret).

Tacos a la Plante-Mic

Anyway, pga. Plante-Mic er jeg gået fra at spise kartofler med ingenting, når de andre fik hakkebøffer, til en masse sjove og oftest rigtig gode retter hver aften. Så jeg er hoppet med på Plante-Mics vogn. Det eneste jeg nægter er at drikke soyamælk eller mandelmælk eller anden erstatningsmælk i kaffen. Jeg vil have min komælkeskum i mine designer cappuccinoer. Bum!

Og nu er det blevet jul. Første jul med Plante-Mic, og det er ham og min mor der står for julemiddagen. Min mor, der er virkelig dygtig i et køkken (…Hej mor! …) har i flere uger været meget optaget af hvad han dog skal spise og om det nu bliver godt nok osv. Det griner vi så lidt af her hjemme – på kærligste måde. Mest Plante-Mic faktisk, der godt kan huske at jeg, der ikke kan lide and og kun sjældent har spist flæskesteg, helt som jeg har gjort de forrige 47 år, også denne her 24. december ‘bare’ skal have kartofler med rødkål til julemiddagen. Og det er fint og dejligt, for marcipan er f.eks. ren plantebaseret kost. Og så tager jeg, modsat mange andre, aldrig på i julen.

Glædelig grøn jul til alt og alle

Ren plantebaseret kost: Resultatet af familie-marcipaning 2017