Hvor tager man hen, når man kun har 10 dages ferie og gerne vil til et varmt sted fordi foråret bliver alt for sent leveret i DK (bare så typisk PostNord), men man samtidig ikke vil bruge hele ferien på at flyve til destinationen og slet ikke gider at bruge tid på jetlag? Svar: Man tager til Israel!

Der vil sikkert være nogle der på forhånd vil boycutte Israel som destination, pga politiske eller safety-issues. Jeg ignorerer begge, både her på bloggen og ila. vores tur. Den almindelige israeler er flink og imødekommende. Og holder man sig fra Gaza og vestbreden, er der trygt og roligt. Begge disse ting uanfægtet af de uroligheder der foregår ikke så langt væk.

Fact-box: Hvis man er hurtigt ude eller har pengene til det, flyver Norwegian direkte på ca 5 timer. Hvis ikke, er der utallige rejser med én eller flere mellemlandinger. Vi fløj med tyrkiske Pegasus Airlines og mellemlandede i Istanbul. Det kostede os ca. 18.000 for alle fem – mindre hvis vi havde været lidt hurtigere om at beslutte os – og vi var 8-9 timer undervejs. Helt i orden. Israel er kun på størrelse med Jylland, dvs. det er en god idé selv at leje bil og køre rundt og opleve landet der har det hele; grønt og frodigt i nord, goldt og varmt i syd, og mulighed for at bade i tre forskellige ’have’; Middelhavet, det Døde og det Røde hav…

Tel Aviv

Høj på billig friskpresset appelsinjuice

Vi lagde ud med et par dage i Tel Aviv. Den helt vidunderlige, afslappede og cool by ved vandet og tæt på den største lufthavn, Ben Gurion. Og suk! Vi faldt fuldstændig in love med den 13 km lange strandpromenade fyldt med afslappede strandbarer, anlagte palmeoaser, skygge-pavilloner og den evindelige ping-pong lyd fra israelere der spiller strandtennis. Det føltes på ingen måder ‘turistet’, og kan slet ikke sammenlignes med den der typiske charterferie strandpromenade ved sydeuropæisk ferieby fyldt med lyserøde nordeuropæere fra både øst og vest, som vi helst ikke vil være eller være sammen med (til trods for at vi faktisk selv ER netop dem).

Geværer med soldater over alt i gadebilledet

I Tel Aviv er der bare afslappet, coolt og hyggeligt! Og så finder man i byen både verdens bedste humus, og verdens bedste og billigste friskpressede appelsinjuice, der sælges på hvert gadehjørne. Derudover må jeg lige nævne det der med at der går unge værnepligtige rundt i gadebilledet med geværer casually over skulderen, hvilket sjovt nok virker mere trygt end utrygt, den skøre skiltning om jøder på knallerter og kameler i vejkanten og de mange flotte gay-men (måske er der også flotte gay-women, men de sprang ikke lige i mine øjne, hehe..) Byen er mange gange udnævnt som verdens bedste homohovedstad, og fungerer generelt som mellemøstens fristed for bøsser og lesbiske. Den årlige Gay Parade finder sted engang i juni.

Restaurant Onza i Old Jaffa

Fact-box: Vi boede fantastisk og ikke for dyrt på et hotel, ’Herbert Samuel By The Beach’, der som navnet siger lå lige ud til strandpromenaden, kun lige adskilt af en vej. Altså perfekt beliggenhed, lidt mindre perfekt standard, men jeg vil til enhver tid komme tilbage til netop det hotel. Tel Aviv er god at gå rundt i til fods, men hvis nødvendigt, er taxaerne ok billige. Ellers er det generelt danske priser, dvs. dyrt at leve i Tel Aviv. To gode spisesteder som man SKAL opleve er; den tyrkiske restaurant ’Onza’ i den gamle arabiske havneby Jaffa (en del af Tel Aviv) og ’Port sa’id’ i centrum af Tel Aviv, lige overfor den store synagoge, hvor der er et leben af mennesker i alle aldre der spiser ude og inde, venter på at få bord eller på at komme videre i byen. Ellers vil jeg nævne, Sarona market og Ha’ Carmel market, en tur til Jaffa, og mange af de butikker og restauranter der er på Dizengoff street og King George street.

Retrospektivt, skulle vi bare være blevet i Tel Aviv og være taget på dagsture der fra, så det vil jeg anbefale andre at gøre, hvis man kun har 10 dage som os, eller mindre tid. Men, vi tog videre for at overnatte ved det Døde Hav, 2 timers kørsel fra Tel Aviv, idet vi besøgte old town Jerusalem på vejen.

Jerusalem

Handelsgaderne i old town Jerusalem

Man siger at Jerusalem er lige så hellig som Tel Aviv er syndig. Men generelt er Jerusalem også en vidunderlig og ligeså kompleks by. Selve den gamle bydel er den mest interessante. Den er indrammet af en høj mur, med fire indgangsporte, udgør kun ca 1 kvadrat kilometer, og er sat sammen af 4 kvarterer baseret på religion. Det armenske kvarter der støder op mod det kristne, der går ind i det muslimske, der rammer det jødiske kvarter med grædemuren direkte ind mod Al-Aqsa moskéen. Meget komplekst og intenst, smukt og rodet og ikke-utrygt på én gang. Og så kan det nemt opleves på en dag. Men der er meget at opleve også i det nye Jerusalem uden for old towns mure. Dvs. et længere stay ville også give mening, bekræfter den 30-årige Mettefire, som overnattede et par nætter på taget af et hostel i Jerusalem en gang i 2000.

Den israelske julemand bor i Jerusalem

Fact-box: Man SKAL prøve et af de mange fantastiske humus- og falafelsteder i eller udenfor den gamle bydel. Derudover skal man selvfølgelige bevæge sig rundt (og fare vild) i de gamle, smalle, kringlede og stemningsmættede handlesgader i Old town, besøge den israelske julemand der bor i det kristne kvarter og en masse andet mere eller mindre kristent halløj, og selvfølgelig bør man opleve den jødiske grædemur der er delt op i en mande- og en kvinde afdeling. Hvis man har bare skuldre eller ben, bliver man bedt om at dække dem til (bliver evt. stukket et sort klæde i hånden, som man efterfølgende afleverer igen). Og så kan man ellers sende ekspres-beskeder til gud ved at lægge små papirstykker med bønner ind i de mange revner i væggen. Uanset hvor troende man er, er det en meget stemningsfyldt og næsten ærefrygtig oplevelse, hvor man selvfølgelig på tilbagevejen bevæger sig baglæns væk fra muren. Hvis man ikke har eller kan finde pen og papir, kan man vist nok bare sende en besked til gud med SMS via grædemuren! (seriously!)

’Dødshavet’

Saltkrystaller på stenene i det Døde hav

Næste stop var Neve Zohar ved Ein Bokek lige ved det Døde Hav. En underlig ikke-færdigbygget og rimelig ucharmerende by, hvor der gik spa i det hele. Det ER virkelig en fantastisk, sjov og underligt smuk oplevelse at bade i ‘Dødshavet’ – mærke den høje (33%) saltkoncentration ved den vilde opdrift, svien i øjne og smårifter, den stærke smag i munden og den slimede fornemmelse på kroppen. Særligt hvis vandet er roligt, så man kan bevæge sig helt ud til de bitte små 1 kvadratmeter store saltøer (kunstigt anlagte) længere ude i det Døde hav. Men det var også det. Man behøver kun at blive en enkelt dag eller to ved det døde hav. Og i så fald kan man også tage op og se mini-vandfaldet ved oasen i Ein Gedi lidt nordligere langs det Døde hav.

Fact-box: Der er ikke noget hotel jeg vil anbefale frem for andet. Uanset hvad, bør man forberede sig på ’Lalandia’-agtige tilstande når man overnatter på de store luksus-agtige hoteller direkte ved det Døde hav. Dvs. israelske gæster der skamløst hamstrer mad fra tag-selv-buffet’en, selvom de så tydligt ikke er sultende, voksne der snapper pandekage-gafler ud af hænderne på børn for at hamstre til sig selv, og kun lade en enkelt eller to tilbage til de næste, absolut INGEN kø-kultur ved tag-selv boderne, survival of the fittest (eller fattest) og fyldte fade med muffins og friske dadler der forsvinder ned i tasker… Mine børn (og jeg selv) var rystede!

Mitzpe Ramon

Lækker vandring i Negev ørkenen

I stedet for at blive på hotellet ved det Døde Hav, og tage på vandreture i Negev ørkenen der fra, skyndte vi os videre til ørkenbyen Mitzpe Ramon. I den golde Negev ørken ligger verdens største naturlige krater. Ja… større end Grand Canyon, men mindre dybt og breathtaking – dog stadig virkelig, virkelig flot. Fra Mitzpe Ramon udgår mange både vandre og cykelruter. Vi tog på en 4-6 timers vandretur op og ned ad en af kratersiderne. Smukt, smukt og absolut anbefalelsesværdigt.

Fact-box: Vi boede på Isrotel Ramon Inn Hotel i Mitzpe Ramon, et absolut anbefalelsesværdigt hotel hvor man også kan leje gode cykler hvis man vil tage en tur rundt i krateret på cykel. Skønt igen at møde normale israelere, både jøder og ikke-jøder, helt uden Lalandia-opførsel.

Eilat

Israelske turister og strandpromenade i Eilat

Vi sluttede rejsen af i Eilat, som vi for mange år siden FB (før børn) havde elsket for de helt fantastiske dykkerture vi havde i 27 meters sigtbarhed på gamle skibsvrag, ned langs undervands klippevægge og omringet af et væld af underlige og mindre ualmindelige fisk. Vi dykkede dengang endda med delfiner ved Dolphin Beach på South Beach i Eilat, helt ved grænsen til Egypten – delfinerne er ikke i fangeskab der, men svømmer frit til- og fra stedet, lokket til med mad og af deres egen nysgerrighed. Det var en dyr men uforglemmelig oplevelse dengang. Denne gang skuffede Eilat lidt. Vejret var som når den danske sommer er bedst, selvom vi kun gik ind i april, men det er tydligt at det er Israels ferieområde, med mange mennesker og følelsen af at være i turist-mekka. Ingen fact-box, for der er masser af dejlige hoteller og ferieboliger.

Prolog (som altså IKKE er en by i Israel!)

Tel Aviv er strøget direkte ind på min top 5 liste over yndlings byer i verden, og jeg længes efter at komme tilbage. Derfor vil jeg opfordre alle til at skynde sig afsted, og helst inden Eurovision Song contest 2019 (Israel har i skrivende stund netop vundet Eurovision 2018), for der bliver der nok både dyrt og crowdet, og BAGEFTER vil hele verden have fundet ud af hvor genialt der er i Israel… Time is now!